Ouderwets onkruid verwijderen

Onkruid is eigenlijk gewoon natuur. Toch willen de meeste mensen graag van het onkruid af dat in hun tuin groeit. Wie niet wil dat het in de tuin gaat woekeren, zal het regelmatig moeten verwijderen. Sommigen kiezen daarbij voor grove en milieuonvriendelijke middelen zoals round-up. Maar het kan ook gewoon op de ouderwetse manier, met een schoffel, een schepje en je handen.

Onkruid in borders

Voorkomen is beter dan genezen. Heb je net een nieuwe tuin, of misschien een border die nog leeg is? Dek de kale plekken dan af met bijvoorbeeld houtsnippers of cacaodoppen. Zo zal het onkruid er wegblijven. Zie je toch een plantje, trek het dan meten uit de grond. Een andere goede oplossing is om gebruik te maken van bodembedekkers. Dit zijn plantjes die laag bij de grond groeien en ook nog eens heel dicht op elkaar staan. Zo kan er nauwelijks onkruid tussen groeien. Zet een kunststof border van zo’n 30 centimeter tussen jouw tuin en de buren, om onkruid uit buurtuinen weg te houden.

Schoffelen

Heb je toch last van onkruid, dan is schoffelen de beste manier om het weg te krijgen. Het zal door te schoffelen dan ook definitief wegblijven; veel onkruidplanten bloeien namelijk maar één jaar. Helaas zijn er ook soorten die meerjarig zijn, zoals de paardenbloem en zevenblad. Deze planten zul je helemaal moeten uitgraven om ze definitief kwijt te raken, Dat is soms een heel karwei, omdat deze planten zich met stevige wortels vastzetten in de bodem. Gebruik een plantenschepje om dieper te kunnen graven.

Onkruid tussen tegels

Onkruid tussen de tegels is vaak lastig te verwijderen. Onkruidverdelgers gebruiken op het terras, mag inmiddels niet meer. Maar die zijn ook niet nodig. Voorkom onkruid op je terras door bij de aanleg ervan schoon zand te gebruiken. Zo kan onkruid niet kiemen. Ook worteldoek onder de tegels houdt onkruid weg, net als speciale vulmiddelen die je tussen je tegels kunt aanbrengen. Ook regelmatig vegen zorgt dat onkruid en groene aanslag geen kans krijgen. Krijg je het onkruid toch niet weg? Trek het er dan met de hand uit of gebruik een krabbertje. Werkt dat niet, giet dan eens kokend water over het onkruid of tussen de voegen. Of schroei het weg met een gasbrandertje.