Het nut van vijverplanten

Een goede verdeling tussen water, dieren en vijverplanten zorgt er voor dat uw vijver ‘gezond’ blijft. Vijverplanten dragen hun steentje bij aan de gezonde vijver doordat zij het water zuiveren door het opnemen van voedingsstoffen uit het water. Daarnaast zullen waterplanten dienen als voedselbron en schuil- en broedplaats voor vele diersoorten.

vijverplanten

Soorten waterplanten

Er zijn grofweg vier soorten vijverplanten aan te wijzen, namelijk de:

Moerasplanten

Moerasplanten staan met hun wortels in het water. De bladeren en takken stijgen ruim boven het wateroppervlak uit. Deze planten helpen het water te zuiveren doordat grofvuil in de wortels klem komt te zitten, de bedekking van het oppervlak zorgt ook voor minder vervuiling van het water.

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn planten die volledig onder het wateroppervlak leven. Deze planten reinigen het water van voedselresten en overdag maken zij zuurstof aan. Daarnaast bieden ze schuilplaatsen voor de kleinere waterdieren.

Drijfplanten

Zoals de naam al doet vermoeden drijven deze planten los op het wateroppervlak. Ze beschermen het water en de dieren tegen overmatige zonnestralen.

Drijfbladplanten 

Waterlelies en drijfplanten vallen onder de drijfbladplanten. Deze planten zorgen voor voldoende oppervlaktebedekking. Naast voordelig voor de balans van het vijverwater ziet het gedeeltelijk bedekte wateroppervlak er ook rustgevend uit. 

Waterplanten hebben dus een positieve invloed op de kwaliteit van het vijverwater in uw tuin. Maar ook voor de grotere, vaak openbare waterplassen zijn waterplanten onmisbaar. Daarom zijn er vanuit de overheid ook regels opgesteld.

Op de site van de rijksoverheid leest u meer informatie over de regels en wetgeving omtrent waterplanten.