Een koivijver aanleggen én onderhouden!

Koikarpers houden in een Koivijver is een schitterende hobby! De hobby geeft voldoening, maar het vereist ook veel aandacht. De keuze van een Koivijver aanleggen en Koikarpers te houden is een overweging waar goed over nagedacht moet worden, het kost behoorlijk wat geld om de hobby uit te voeren en eraan te kunnen beginnen.

Biologisch evenwicht creëren voor de Koikarper

Een Koivijver aanleggen is nog best lastig, het biologische evenwicht is heel lastig te controleren en te behouden. Een Koikarper eet waterplanten zoals alle andere karpers. De jonge karpers eten nog niet zo snel van de planten, maar naar mate ze ouder worden gaan ze dat wel doen. Ook doen de Koikarpers niks liever dan in de aarde wroeten, jonge scheuten opeten en volwassen waterplanten kosten ook geen enkele moeite voor de karpers. Zelfs als de Koikarper de planten met rust laat hebben de karpers een enorme hoeveelheid zuurstofplanten nodig. De karpers zijn vervuilers van de hoogste klasse, vandaar de enorme hoeveelheid zuurstofplanten.

Wat is de beste manier voor het aanleggen van zo’n vijver?

Omdat Koikarpers enorme vervuilers zijn is een krachtige filterinstallatie wel degelijk een must. De meeste vijverbouwers kiezen daarom ook voor een helofytenfilter. Denk er wel aan om jaarlijks de filters te vervangen!

Koivijver in twee delenEen minimale diepte van 1.50 meter is aangeraden door (bijna) alle vijverbouwers voor de karper, die minimale diepte is aangeraden vanwege de bescherming van vorst in de winter. Per 10 kubieke meter passen er 12 Koi karpers in de vijver. Vaak wordt de vijver in twee delen gedeeld om te zorgen voor een biologisch evenwicht, in het linker gedeelte zet je bijvoorbeeld zuurstof planten neer en rechts laat je de karpers zwemmen. Door de vijver in tweeën te delen voorkom je dat de karpers alle planten op gaan eten.

Een voedermachine aanschaffen is ook zeker geen slechte overweging. Koikarpers hebben een relatief kleine maag en moeten dus kleine hoeveelheden voer per keer krijgen. Wat ook zeker niet verkeerd is, is de aanschaf van een medikament. Door de aanschaf van zo’n medikament blijven de vissen gezond, overigens is deze aanschaf niet noodzakelijk!